Amandel

Wat ik me afvraag

Wat ik me afvraag.

Wederom heeft mijn onnatuurlijke wekker mij gewekt met een schietsalvo. Uit pure onmacht heb ik mijn telefoon erbij gepakt en scroll door het nieuws. Ik stuit op het bericht waarbij het AD details over de formatie publiceert en dan vraag ik me toch werkelijk waar af, hoe het nu kan dat Nederlandse media, gedurende het precaire proces van formeren dit soort nieuws brengt? Wil de krant de formatie schade toebrengen? Is er geen vertrouwen in de formatie? Kan dat niet op een andere manier geuit worden? Men weet wat het effect van het publiceren van dit soort nieuws moet zijn. Gisteren hebben we toch al kunnen merken wat voor een rol dit kan spelen in het onderlinge vertrouwen van partijen? Waarom nog een keer? Wie aan de formatie tafel zit er blijkbaar met een dubbele pet in? Waarom zou iemand deze informatie überhaupt lekken? Moet je als journalist of media sommige informatie niet op een andere manier behandelen? Wie of wat denkt zo een medium op deze manier te bereiken en waarom? Word ik paranoïde dat ik me dit soort dingen afvraag?

Waarom? Echt waarom moet dit nu zo?
De media bepaalt in zo een belangrijke mate hoe we de wereld zien. Waarom nemen zij hun verantwoordelijkheid niet? Is een bericht als dit exemplarisch voor de staat van de kwaliteit van media? Niet alleen in Nederland maar overal? Moet ik stoppen met nieuws lezen?