Amandel

A B C

De eerste drie letters van het alfabet zijn voor ons de eerste letters die we leren, de antwoord mogelijkheden bij examens of muzieknoten. In alle vormen staan de letters voor een manier om ons uit te drukken in verschillende vormen. Hier maken de A, B en C ook uit waar je je al dan niet vrij mag bewegen.

Toen ik bij aankomst in Bethlehem vanuit Tel Aviv het checkpoint passeerde dacht ik, dat ik in Palestijns gebeid was. En ja hoor, wederom verkeerd gedacht…. Behalve de muren met checkpoints aan de grenzen tussen Israël en Palestina, zijn er tussen de overheden afspraken gemaakt over de verdeling van de machtsmandaat binnen die muren.  Met andere woorden, het gebied binnen de muren was en is in het geheel niet van de Palestijnen. In de Oslo akkoorden, die in 1993 zijn getekend onder het toeziend oog van Bill Clinton, zijn afspraken gemaakt tussen Israël en de Palestijnse gezaghebbers over het recht op zelfbestuur door de Palestijnse autoriteit én verdeling van het gezag in de regio.  Menigeen zal zich het historische moment en de foto’s die de wereld overgingen nog goed kunnen herinneren.
Het idee achter de akkoorden was, dat Israël gefaseerd de macht zou overdragen aan de Palestijnse autoriteit. Er is daarom een verdeling gemaakt van de gebieden in Area’s A, B en C. De Gazastrook was vanaf het sluiten van de akkoorden Area A en de West Bank is in drie Area’s opgeknipt of eerder versnipperd. Area A (18%) staat onder volledige controle van de Palestijnen, area B (22%) is open voor Palestijnen maar bewaakt door de Israëli’s en area  C (60%) staat onder volledige controle van Israël.  Let wel, dit zijn in eerste aanleg gebieden waar de VN in 1947 hele andere afspraken over heeft vastgelegd.

Goed, verder met de dagelijkse praktijk. Bethlehem en de omringende omgeving ligt in area A en staat dus onder volledige controle van de Palestijnse autoriteit. Dit wordt met warme welkomstborden duidelijk gemaakt. Maar, hoor ik jullie denken, ik schrijf dat er hier regelmatig controles worden gehouden door militairen die er geen gezag hebben, hoe zit dat dan? Laten we zo zeggen dat uiteindelijk alle Area’s niet onder controle staan van de Palestijnse autoriteit.

Vanochtend was ik uitgenodigd door L. (van de kerststal)en zijn vrouw voor koffie en taart. Zij wonen met hun gezin in het hiernaast gelegen drop Beit Jalla in een mooi appartement complex. Vanaf hun balkon kan je het mooie landschap zien. Mooi tót aan de hekken, muren en bruggen die het onderscheid maken tussen area A, B en C binnen enkele vierkante kilometers….. Het gezin kijkt uit op nederzettingen en andere kenmerken die ze er dagelijks aan herinneren dat ze in niets beschikking  hebben over hun eigen land….. Een typisch voorbeeld van het niet slagen van het uitvoeren van de originele afspraken uit de Oslo akkoorden. Ben benieuwd hoe Bill Clinton hier nu over denkt.

Over Presidenten gesproken, sinds gisteren is er een mooie nieuwe schildering op de muur aangebracht van grote vriend Donald. Hij is zo goed dat ik hem met jullie moet delen.

Straks ga ik met vriend L. en anderen schnitzels bakken en waarschijnlijk wordt ik daarnaast getrakteerd op indringende verhalen, die me wederom zullen verbazen. Je zou ondertussen denken dat ik wel een beetje gewend zou raken aan de verhalen, gelukkig is dat niet het geval. Iedere dag weer stap ik in dat karretje van een achtbaan die ik niet ken, maar waarvan ik weet dat die me over de kop laat gaan en door elkaar zal schudden.

Ik hoop dat ik met deze weekend special een beetje inzichtelijk heb kunnen maken, hoe er naast landgrenzen, hier ook andere manieren zijn om land te verdelen.